Kahvaltı Sofralarının Vazgeçilmezi: Sucuk

İsmi duyulur duyulmaz kokusu buruna gelen, pazar kahvaltılarının baş tacı, tostların olmazsa olmazı, mangal partilerinin aranılan lezzeti, sucuk-ekmek ikilisinin başrol kahramanı, kuru fasulyenin en sevdiği eşlikçisi, baharatla güzelleşen, yumurtayla çok yakışan sucuk girdiği her tavada ve tencerede harikalar yaratan bir lezzet. İster mangalda pişsin, ister tavada cızırdasın isterse güveçte fokurdasın bol baharatlı-sarımsaklı tadı ve cezbedici kokusuyla Türk mutfağının en özel şarküteri ürünü olan sucuk uzun raf ömrüne sahip olmasıyla da bilinir. Yüzde yüz dana eti ile yapılmış olanı makbul olan sucuk, daha ekonomik olması için küçükbaş hayvan etiyle de harmanlanabiliyor.
Sucuk tam olarak kıyma haline getirilmiş kırmızı etin hayvansal yağ ve baharatlarla karıştırılması ve elde edilen harcın hayvan bağırsağına doldurulması ile elde edilen fermente bir et ürünüdür. Fermente denilince fermente sucuk ne demek sorusu akla takılıyor hemen. Kıyma, hayvansal yağ ve baharatlar yaklaşık otuz gün boyunca içine doldurulan bağırsakta mayalanarak olgunlaşır. İşte bu mayalanma süresi sucuğun fermente olmasıdır. Asıl lezzetini de bu mayalanma işlemi sayesinde kazanır. Erşan Sucuk gibi fermente sucuk konusunda uzman markalar sayesinde, sucuktan alınan damak zevki ikiye katlanıyor.
Sofralara sadece lezzeti değil kokusuyla da değer ve nefaset katan sucuk nasıl yapılır işte yanıtı…
Fermente sucuk harç, yağ ve baharatların hayvan bağırsağına doldurulması ve yaklaşık otuz gün dinlendirilmesi ile oluşur. Bu süreçte malzemeler iyice birbiriyle karışır ve doğal bir mayalanma meydana gelir. Ortaya çıkan sucuk ise lezzet ve besin değeri olarak üst düzeydedir.
Bir de ısıl işlem görmüş sucuk türü vardır ki aslında hazırlanma süreci fermente sucuk ile aynıdır ama bekleme ve olgunlaşma süreci daha kısadır. Sucuğun kısa sürede olgunlaşması için ısı ve nem işlemi uygulanır. Adı ise ısıl işlem görmüş sucuk olur. Bu yöntemle sucuk iki günde olgunlaşır.
Her şeyde olduğu gibi sucukta da marka oldukça önemli. Şarküteri etleri denildiğinde ilk akla gelen markalardan birisi olan Erşan Et, sucuklarıyla adından söz ettiriyor. Erşan sucuk nasıl sorusunun yanıtı tatmaktan geçiyor. Hem gıda kodeksine uygun üretilmiş, hem steril şartlarda hazırlanmış hem de "lezzetli sucuk” sıfatını sonuna kadar hak eden Erşan Sucuk ile enfes alternatifler üretmek çok kolay. Erşan sucuk yorum ve tavsiyeleri de bunu kanıtlıyor. Özellikle fermente sucuğu ile nefis pizzalar, pideler, poğaçalar, kahvaltılıklar ve sürprizli yemekler hazırlayabilirsiniz.
Sucuk demek neşeli pazar kahvaltıları, güveçte kuru fasulye, bir arada yenilen yemekler, karlı havalarda mangal keyfi ve mutluluk demek.
Hala Erşan sucuğu denemediyseniz Anadolu’dan gelen özel baharatlarla harmanlanmış bu geleneksel lezzeti sofranızla buluşturun deriz.
Afiyetle…