Pastırmanın Faydaları Neler?

06-01-2021 22:27
Pastırmanın Faydaları Neler?

Türk mutfağının en geleneksel lezzetlerinden birisi olan pastırma girdiği her tarifi şenlendirir, mutluluk hormonunu tavan yaptırır. "Pastırmalı” olan her şey lezizdir çünkü. Yufkanın yüzünü paçanga olarak güldürür, güveçlerin kuru fasulyesinin şöhretini artırır, yumurtaya neşe verir, pidelerin saygınlığını artırır. En değerli etler sınıfına giren antrikot ve bonfilenin tuzlanıp kurutulmasıyla elde edilen pastırma, baskı ve çemenleme işlemleri ile kendi özünü bulur. Fermente gıda sınıfının bu en hatırlı üyesi sadece damak çatlatmakla kalmaz vücuda da sağlık açısından fayda sağlar. Pastırmanın faydaları nelerdir sorusunun yanıtı ise öyle bir çırpıda verilecek kadar kısa değil. Çemen hem bol baharatlı yapısıyla etrafını kuşattığı ete lezzet verir hem de eti muhafaza eder. Çemende bulunan çemen otu ve sarımsak kan yağlarını ve insülin direncini düşürür. Yani sözün özü; kokusu ve lezzeti kendisine has olan pastırma damağa cila, vücuda şifadır. 

İnce dilimlenişiyle pratik olarak tüketebilen Erşan Kontrafile Pastırma için linke tıklayın!

Gelin pastırmanın faydaları alt başlığında maddelenen şaşırtıcı ve yüz güldüren detaylara bir göz gezdirelim.

*Pastırmada bulunan A vitamini, kalsiyum, potasyum ve demir vücut için en elzem olan vitaminlerdendir ve pastırmada da bol miktarda bulunur.

*Pastırma içerdiği yüksek protein ile vücudun protein ihtiyacını giderir.

*Pastırmayı çevreleyen çemen otu, ette bakteri ve mantar oluşumunu önler.

*HDL kolesterol denilen iyi kolesterolü de olumlu anlamda etkileyen çemen sindirimi rahatlatır, mide ve bağırsakta meydana gelen gaz problemlerini giderir.

*Pastırma denince akla gelen bol baharat ve sarımsak aroması iştahı tetikler ve özellikle iştahsızlık problemi olanlarda yemek yeme isteğini artırır.

Pastırma tüm bu faydaları sebebiyle gelişme çağındaki çocuklara da güvenle yedirilebilir.

Pastırmanın En Büyük Alameti Farikası Çemenidir

Pastırmanın faydaları, görüldüğü üzere daha çok "eti sarıp sarmalayan” çemenden gelmektedir. Bu da demek oluyor ki pastırma yerken şifasından da faydalanmak için çemeniyle birlikte tüketmek gerekir.

Pastırmaya tereddütle bakanlar bile bu yazıdan sonra "Pastırmalı bir şeyler olsa da yesek” diyebilir. Dışı çıtır çıtır, içi bol pastırmalı ve kaşarlı bir paçanga böreği harika olabilir, ne dersiniz?

Afiyet ve şifayla…

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.