Tüm Bloglar
İftar Sofralarının Gözdesi: Kırmızı Et
İftar Sofralarının Gözdesi: Kırmızı Et, Tok Tutan Besinlerden, Kırmızı Et Besin Değerleri, Besin Değerini Kaybetmeden Kırmızı Et Pişirmek Hakkında yazımızı şimdi okuyabilirsiniz.
Fırında Kurutmadan Et Pişirmenin Püf Noktaları
Fırında Kurutmadan Et Pişirmenin Püf Noktaları, Fırında Etin Yumuşak Olması İçin Ne Yapmalı? Fırında Et Ortalama Ne Kadar Sürede Pişer? Fırında Et Pişirme İçin Doğru Fırın Dereceleri Nedir?
Hangi Et Nasıl Marine Edilir?
Hangi Et Nasıl Marine Edilir? Biftek, tavuk, balık marineleri nasıl yapılır tüm detaylarıyla sizin için hazırladık.
Sucuk Nasıl Saklanır?
Kalabalık kahvaltı sofralarının, kar altında yakılan mangalların ve hafta sonu pikniklerinin vazgeçilmezlerinden olan sucuk, en sevilen geleneksel lezzetlerimiz arasında yer alıyor. Tadını üretiminde kullanılan kaliteli etten ve özel baharatlar ile hazırlanmış karışımından alan sucuk ayrıca birçok yemeğe de lezzeti ile eşlik ediyor. Öyle ki Türk Mutfağında sucuk ile yapılan artık gelenekselleşmiş lezzetler yer alıyor. Sucuğu en kaliteli, sağlıklı ve en lezzetli hali ile tüketmek isteyenlerin ise merak ettikleri ve araştırdıkları bazı sorular bulunuyor. Sucuk nasıl üretilir ve sucuk nasıl saklanır ise en çok araştırılan sorularda ilk sıralarda yer alıyor. Yazımızda ise sucuk hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanızı sağlayacak sucuk evde nasıl muhafaza edilir, sucuk kurutularak nasıl saklanır ve sucuk dondurucuda nasıl saklanır sorusu hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Et Mühürleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Sağlıklı bir vücut için en önemli şeylerden biri sağlıklı ve dengeli bir beslenme listesine sahip olmaktır. Son zamanlarda birçok kişinin dikkat ettiği dengeli beslenme en basit anlatımı ile vücudun ihtiyacı olan besinlerin dengeli ve düzenli bir şekilde tüketilmesi olarak tanımlanabilir. Dengeli beslenme grubunda yer alan ve insan vücudu için son derece önemli besinlerden biri ise kırmızı ettir. Kırmızı et hem sağladığı faydalar hem de eşsiz lezzeti ile sadece ülkemizde değil bütün dünyada en çok tüketilen ve sevilen besinler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Etin faydalarından yararlanarak aynı zamanda lezzetli bir şekilde pişirmenin et etkili yöntemi ise et mühürleme işlemidir.
Kırmızı Etin Faydaları Nelerdir?
Kırmızı et eşsiz lezzetinin yanı sıra zengin besin içeriği ile de her insanın düzenli olarak tüketmesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Kırmızı et içerisinde yer alan besin içeriği, insan vücudunda bulunan birçok sistemin sağlıklı olarak çalışabilmesi ve sağlığının korunabilmesi için düzenli olarak alınması gereken besin içeriğidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyen her insanın beslenme listesinde mutlaka kırmızı et ve çeşitleri yer almalıdır. Kırmızı etin faydalarına kısaca bakacak olursak ise en önemli faydası oldukça zengin bir protein kaynağı olmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre sağlıklı her insan vücut sağlığını koruyabilmek için sahip olduğu her kilograma karşılık günlük 1 gram protein tüketmelidir. Kırmızı etin bir diğer önemli faydası ise mineral ve vitamin açısından son derece zengin bir besin olmasıdır. İçeriğinde proteinin yanı sıra demir, çinko gibi önemli mineraller ve B vitamin grubu gibi son derece önemli vitaminler bulunmaktadır.
En Kaliteli Et Hayvanın Neresinden Çıkar?
Et ve et ürünleri dünyanın her bir köşesinde en çok sevilen ve tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Ülkemizde et ile yapılan yemekler ayrı bir yere ve öneme sahipken bu durum dünyanın hemen hemen her yerinde geçerlidir. Öncelikle kırmızı et olmak üzere et çeşitlerinin bu kadar tüketilmesindeki ve sevilmesindeki en önemli nedenlerin başında ise insan vücudu için sağladığı faydalar geliyor. Kırmızı et çeşitleri başta protein olmak üzere insan metabolizmasında bulunan birçok sistemin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini sağlayan birçok zengin besin içeriğine sahip. Kırmızı etin eşsiz lezzetinin yanı sıra bütün bu faydalarından yararlanmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında ise en kaliteli et hayvanın neresinden çıkar sorusu geliyor. Kaliteli et yüksek besin içeriği ve lezzeti ile en iyi et çeşitleri arasında gösteriliyor. Genel olarak bakıldığında ise dana, koyun gibi hayvanların sırt bölgesinden çıkarılan etler daha kaliteli et olarak kabul ediliyor.
Pişmiş Döner Bozulur mu?
Son zamanlarda insanların günlük koşturmacalarının ya da iş yoğunluklarının artması hızlı yemek kültürünün de giderek artmasını sağladı. Günümüzde artık birçok insan yemek yerken kolay, pratik ve hızlı bir şekilde tüketebileceği hazır ürünleri tercih ediyor. Tüketici memnuniyetinin artmasına bağlı olarak ise günümüzde sevilen birçok yemeğe hazır olarak ulaşmak mümkün. Son yıllarda sevilerek tüketilen ürünlerden biri ise paket olarak hazırlanmış pişmiş döner çeşitleri. Herkesin damak zevkine uygun olarak hazırlanmış piliç yaprak pişmiş döner ve dana pişmiş döner çeşitleri bulunmaktadır.
Et Pişirme Teknikleri
Kırmızı et ile hazırlanan yemekler ve sofralar Türk Mutfağında ayrı bir yere ve ayrı bir öneme sahiptir. Sadece özel ve önemli günlerde değil günlük hayatta da en çok tüketilen yemeklerin başında kırmızı et ile hazırlanan yemekler gelmektedir. Kırmızı et ile sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamak ise her ne kadar kolay gibi görünse de birçok insan kırmızı eti pişirmekte zorlanabilir. Bu yüzden söz konusu kırmızı et olunca en çok merak edilen konulardan biri de et pişirme teknikleridir. Çünkü lezzetli bir kırmızı et yemeği hazırlamanın en önemli püf noktası doğru eti doğru pişirme tekniği ile hazırlamaktır. Hayvandan elde edilen kırmızı et çeşitleri farklılık gösterdiği için et pişirme teknikleri de farklılık göstermektedir. En çok tercih edilen pişirme tekniklerinden bahsedecek olursak ilk sıralarda haşlama, kızartma, kavurma, ızgara ve fırında pişirme teknikleri gelmektedir.
Mangalda Sucuk Yapmanın Püf Noktaları
Geleneksel lezzetlerimizden biri olarak çok uzun yıllardır sevilerek tüketilen sucuk, günümüzde hala birçok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Kalabalık kahvaltı sofralarının ve mangalların vazgeçilmezi olan sucuk, eşsiz lezzeti ile birçok yemekte de lezzet vermek için kullanılıyor. Kırmızı etin kıyma olarak çekilmesinden sonra özenle seçilmiş baharatlar ve sarımsak ile hazırlanmış karışımlarla karıştırılan sucuk, sonrasında ise kurutulmuş bağırsakların içerisine doldurularak hazırlanan bir et ürünü. Damaklarda tat bırakan ve hemen hemen herkesi sevdiği eşsiz lezzetini ise bu özel baharat karışımına ve fermente yöntemine borçlu. Ayrıca sucuğun pişirilme yöntemi de lezzetini etkileyen en önemli faktörlerden biri. Söz konusu sucuk pişirmek olunca sucuğun hangi kalınlıkta kesilmesi gerektiğinden, ne kadar sürede pişirilmesi gerektiğine kadar birçok detay bulunuyor. Yazımızda ise sucuk pişirme yöntemi olarak en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan mangalda sucuk yapmak hakkında size kolaylık sağlayacak mangalda sucuk yanına ne gider, mangal için hangi sucuk tercih edilmeli ve mangalda sucuk kaç dakikada pişer soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Sosis ile neler yapılabilir?
Sosis her ne kadar ülkemizde birçok ülkede olduğu kadar popüler bir şarküteri ürünü olmasa da özellikle son zamanlarda sevenlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Sosis ülkemizde ilk tadılmaya başladığında, kahvaltı sofralarında tek başına kızartılarak veya salçalı bir şekilde hazırlanıyordu. Ancak sosisin her geçen gün daha da sevilen bir şarküteri ürünü olmasıyla birlikte sosis kahvaltı sofraları dışında muhteşem lezzeti ile birçok tarifte de kendisine yer bulmaya başladı.
Geçmişten Günümüze Kuru Et
İnsanlığın ilk yıllarında insanlar, kendilerine iyi gelen ya da zor elde ettikleri ve saklamaları gereken et, sebze ve meyve gibi yiyecekleri saklamanın yollarını aramışlardır. Böylece bu besinleri sadece mevsiminde ya da kısa bir zaman içerisinde değil istedikleri zaman diliminde tüketebilmeyi başarmışlarıdır. Saklama yöntemi denedikleri yiyeceklerden biri de ettir. Çünkü hayvan avlamak son derece zorlu bir süreçti bu yüzden insanlar hayvanları avladıktan sonra çabucak bozulan eti uzun süre saklama ihtiyacı duymuştur. Yüksek protein içeriğine sahip etin ne kadar sağlıklı bir besin olduğu da düşünülürse eti saklamak insanlar için önemli bir ihtiyaç haline dönüşmüştür. Çeşitli yöntemler deneyen ve geliştiren insanların bulduğu eti saklama yöntemlerinden biri de kuru et yani eti kurutma yöntemidir.
Salam Çeşitleri Nelerdir?
Şarküteri ürünleri özellikle ülkemizde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Birçok insan tarafından sevilerek tüketilen şarküteri ürünlerinden biri de salam çeşitleridir. Özellikle kahvaltı sofralarında çeşitlilik ve farklı lezzetler arayanlar için salam çeşitleri en lezzetli seçeneklerden biridir. Ayrıca salam çeşitleri sadece kahvaltı sofralarının değil pratik sandviç tariflerinin ve kanepe tariflerinin de en çok tercih edilen malzemeleri arasında yer almaktadır.
Pastırma Nedir?
Pastırma, zengin Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yağ, kemik ve sinirlerden tamamen arındırılan büyükbaş hayvanların etinden yapılır. Pastırma, bu etlerin tuzlanması, yıkanması, baskılanması, kurutulması ve son olarak çemenlenmesi işlemlerinin sırayla uygulanmasıyla yapılan salamura bir et ürünüdür. Çiğ etin çeşitli baharat ve tuzla kurutularak uzun süre saklanması sağlanmaktadır. Pastırma İlk olarak orta Asya’da Hunlar tarafından yapıldığı bilinir. Ayrıca eski zamanlarda askerlerin konserve halinde aldıkları başlıca besin kaynağı olduğu biliniyor. Uzun süreler boyunca saklanabilen pastırma, zorlu koşullarda askerlerin güç toplamalarını ve dayanıklı olmalarını sağlamıştır. Erşan Et ekibi olarak bu yazımızda “Pastırma Nedir?” sorusu ve daha fazlasının cevabını vereceğiz.
Kavurma Çeşitleri Nelerdir?
Kavurma gerek özel günlerde gerek aile ve sevdiklerinizle geçireceğiniz güzel bir öğünü tatlandıran geleneksel yiyeceklerden biridir. Dilediğiniz her öğünde rahatlıkla ve keyifle tüketebileceğiniz kavurma, yüksek bir protein kaynağıdır. Sofralarınızı güzelleştiren hem sağlıklı hem de keyifle tüketilen kavurmanın yumuşak olması yemeği daha da lezzetleştirir. Bunu için pişirme esnasında bazı püf noktalar bulunur. Özenle hazırladığınız kavurmalarınıza eşlik eden pilav ile öğününüzün tadını çıkarabilirsiniz. Erşan ekibi olarak dilimli kavurma ve konserve kavurma olmak üzere iki çeşit halinde sunduğumuz bir geleneksel lezzet olan kavurma hakkında bilgileri ve lezzetine lezzet katmanıza yardımcı olacak bazı püf noktaları bu yazımızda inceleyeceğiz.
Füme Et Nedir?
Gün içerisinde enerji ihtiyacımızı karşılamak, aynı zamanda düzenli et tüketimiyle kalp ve beyin sağlığımızı korumamız açısından et tüketimi çok önemlidir. Füme et hemen her öğünde farklı tariflerle tüketebileceğiniz bir et çeşididir. Bu et türü, yüzyıllar önce etlerin bozulmadan saklanabilmesi için kullanılan bir tütsüleme yöntemidir. Günümüzde balık, tavuk, hindi ve dana gibi et çeşitlerinin ateş dumanı ile tütsülenmesi ile yapılan füme et, çoğu kişi tarafından beğenilen farklı bir lezzete sahiptir. Bu yöntemle etler, uzun süre bozulmadan saklanabilmesinin yanı sıra zor koşullara da dayanabilmektedir. Tütsülemede kullanılan ateş için ise ağaçların doğrudan odunları yerine, kabuk ve talaşları tercih edilir. Bu yazımızda mutfaklarda sık sık duyduğumuz ve çoğumuzun severek tükettiği füme et ile ilgili detaylı bilgileri sizler ile paylaşacağız.
Taze Et Kokar mı?
Dünyanın hemen hemen her yerinde en çok tüketilen ve sevilen besinler arasında ilk sıralarda et çeşitleri yer almaktadır. Bunun en önemli nedeni ise kırmızı ve beyaz et çeşitlerinin eşsiz lezzetlerinin yanı sıra insan sağlığı için oldukça önemli olmasıdır. Özellikle kırmızı et içerisinde bulunan zengin besin içeriği her insanın günlük belirli miktarda alması gereken besin içeriğine sahiptir. Kırmızı et önemli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra çinko, demir ve birçok önemli vitamini içerisinde barındırmaktadır. Yapılan araştırmalar ile de özellikle kırmızı et tüketiminin çocuklarda kas dokularının gelişmesini sağladığı, fiziksel gelişime destek olduğu ve zihinsel sağlık da dahil olmak üzere vücudumuzda bulunan birçok sisteme iyi geldiği gözlemlenmiştir. Sağlıklı bir yaşam için kırmızı etin faydalarından yararlanmak isteyenlerin ise dikkat etmesi gereken oldukça önemli bir detay bulunmaktadır. Tüketmek için seçilen kırmızı etin kaliteli ve taze et olması. Seçilen kırmızı et ne kadar taze ve kaliteli olursa besin içeriği de o kadar zengin olacaktır. Ayrıca taze olmayan yani bozuk et, besin zehirlenmesi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Taze eti, bozuk etten ayırmanızı sağlayacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri de seçtiğiniz etin kokusunu kontrol etmektir. Taze etin kendisine özgü bir kokusu bulunmaktadır.
Salam Nasıl Yapılır?
Şarküteri ürünleri arasında en çok sevilen ve tüketilen gıda ürünlerinden biri de salamdır. Özellikle kahvaltı sofralarında farklı lezzetler arayanların vazgeçilmezleri arasında yer alan salam, özel günlerde hazırlanan kanepe tariflerinin, pratik sandviç tariflerinde olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. Sofrasından salamı eksik etmeyenlerin ise salam ile ilgili merak ettikleri ve araştırdıkları bazı sorular bulunmaktadır.
Jambon Nedir?
Ülkemizde çok uzun yıllardır sevilerek tüketilen pastırma, sucuk, salam ya da sosis gibi farklı birçok şarküteri ürünü bulunmaktadır. Bu ürünlerle beraber son zamanlarda Türk mutfağına yeni giren bir lezzet bulunmaktadır. Tıpkı pastırma, sucuk, salam ya da sosis gibi etin çeşitli işlemlerden geçmesi ile elde edilen jambon, her geçen gün daha da çok kişi tarafından tüketilmektedir. Jambon Fransızca “jambe” yani bacak kelimesinden gelen bir kelimedir. Bu şekilde isimlendirilmesinin nedeni ise jambonun aslında domuz bacağının birtakım işlemlerden geçirilmesi ile elde edilmesidir. Avrupa ülkelerinde, Amerika’da ve Kanada’da en sevilen lezzetlerden biri olan jambon bu ülkelerde domuz etinden üretildiği için domuz etini haram olarak kabul eden Müslümanlar ve Yahudiler tarafından tüketilmemektedir. Ancak jambon üretimi için kullanılan işlemler ile dana etinden, tavuk veya hindi etinden de jambon çeşitleri üretilmektedir. Son zamanlarda giderek artan bu jambon çeşitleri ise Müslümanların ve Yahudilerinde severek jambon tüketmesini sağlamıştır. Jambon ile ilgili en çok merak edilen soruların başında aslında jambon haram mı sorusu gelmektedir. Jambonun orijinal tarifinde domuz etinden üretiliyor olması bazen kafa karışıklığına neden olmaktadır. Domuz eti tüketmek istemeyenler için dana etinden, tavuk etinden ya da hindi etinden üretilen jambon çeşitleri haram değildir. Bu yüzden domuz eti tüketmek istemeyenler tarafından gönül rahatlığı ile tüketilebilir.
Fermente Sucuk Nedir?
Sucuk, ülkemizde hemen hemen herkesin severek tükettiği, özellikle kahvaltı sofralarının ve mangalların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Pazar günleri herkesin keyif aldığı kahvaltı sofraları için sucuklu yumurta hazırlamak neredeyse bir gelenek haline gelmiş durumdadır. Ayrıca sucuk sahip olduğu eşsiz lezzet ile birçok farklı yemeğe lezzet katmak için kullanılan gıda ürünleri arasında yer alır.